HET EERSTE UNIFORM

Tot begin jaren zestig trad het gezelschap altijd in burger op.

Harmonie OBK brengt een serenade op het Harmonieplein. Dirigent is Jacques van Beek.

Vanaf haar oprichting trad enkel de drumband reeds geüniformeerd op: witte blouse, grijze pantalon of rok en zwarte stropdas.
In
1961 kwam men tot een uniforme dracht: van onder naar boven: zwarte schoenen, blauwe broek met gele bies, witte blouse en blauwe stropdas, grijze sjako met rood aflopend bovenblad en witte pluim.
De pluimen werden gemaakt door mevrouw Truus Munsters-Schellings. Een gulle gever, Piet Barten (erebestuurslid vanaf 1938 in “de aauw hermenie”) betaalde de petten.
Dirigent en tamboer-maître kregen er alvast een rode jas bij. De overige jassen moesten nog bijeengespaard worden. Maar werden nooit werkelijkheid...

1964: OBK in Boerdonk met dirigent Jacques van Beek in zijn rode uniformjasje.
Overige muzikanten hadden nog geen uniformjas.
Optreden bij een opening op het grasveld voor de Boerdonkse pastorie.

1964: OBK in Boerdonk met dirigent Jacques van Beek. Ook tamboermaître Theo van der Cammen (links achter het Boerdonkse jongerenkoor) droeg een rode uniformjas.

HET TWEEDE UNIFORM

1965: het eerste uniform kwam maar niet uit de verf; waar bleven de jassen, zo vroegen de leden zich af. Een nieuw actiecomité maakte er werk van. Met een Vlaamse kermis, een wekelijkse dubbeltjestoto, een enveloppenactie enzovoort.
Binnen het jaar werden de nieuwe uniformen door het comité‚ overgedragen: grijze pantalons en rokken met bies, bordeauxrode jassen, witte blouses, grijze strikjes en grijze gendarmepetten met pluim.

1966: de vereniging Harmonie OBK in -nieuw- vol ornaat (rechts dirigent Van Beek)

HET DERDE UNIFORM

In 1973 kwam de uniformenkwestie weer om de hoek kijken; er moest iets gebeuren, want het korps trad ten einde raad ongeüniformeerd op.  Er waren te weinig passende kostuums. Uit eigen gelederen werd een werkgroep geformeerd, met Hans van de Ven als voorzitter.

Op 25 april 1975 trad OBK voor het eerst op met de nieuwe uniformen: groene jas, zwarte blouse, zwarte pantalon of rok met groene bies. De heren een gele stropdas. De dames een zwarte coltrui. Het tamboerkorps een zwarte kolbak met groen deksel.

1980: de vereniging Harmonie OBK

In 1981 besloot men dat ook de dames zwarte blouses met een gele shawl zouden gaan dragen. De kolbakken werden tevens voorzien van gele pluimen.

9 juni 1984: gele pluimen en gele shawls

HET VIERDE UNIFORM

Na een korte maar heftige financiële actie in 1986, waarvoor alle leden hun handen uit de mouwen staken, slaagde de daartoe benoemde commissie Uniformen erin, om de vereniging compleet in het nieuw te steken. Langs meest democratische wegen werd beslist over de kleur, snit en andere zaken. In juli was er zelfs een modeshow met eigen mannequins en dressmen!
Medio
1987 kon men het uniform aan het publiek tonen. Donkerblauwe jassen, broekrokken en pantalons. Een bordeauxrode stropdas of een witte jabot. Voor de tamboers was er een baret. De uniformen van 1975 vonden een bestemming bij een orkest in Polen.

1987: de vereniging Harmonie OBK

HET VIJFDE UNIFORM

Op 18 juni 2017 toonde het harmonieorkest zich over het eerst met nieuwe kostuums. Keldonk viel die eer te beurt omdat die dag de Antoniusprocessie muzikaal werd opgeluisterd.
Een klein comité, bestaande uit bestuursleden en leden, had zich gebogen over de kleur, de snit en andere zaken.
Men koos voor een lichtgewicht kostuum, zonder opsmuk maar smaakvol van lijnen. Daaronder een blouse in blauwgroene teint. Zowel dames als heren dragen een pantalon en zwarte lage schoenen.

2017, harmonieorkest OBK